Leren over droge voeten en schoon water

Wil je een spreekbeurt houden over dijken? Of wilt u als docent aandacht besteden aan het schoonmaken van ons afvalwater?

Het hoogheemraadschap helpt u graag. We hebben lespakketten voor het basis en voortgezet onderwijs en stages voor studenten.

Speciaal voor het basisonderwijs

Voor leerlingen en leraren van het basisonderwijs hebben de waterschappen de website Droppie Water ontwikkeld. Hier vindt u vrolijke tekeningen, spelletjes en veel leerzame informatie over water.

Daarnaast kunt via deze website ook materialen bestellen voor uw lessen. Denk daarbij aan prachtige posters, grappige stripboeken en ‘tattoos’.

Speciaal voor het voortgezet onderwijs

Op de website van watereducatie vindt u lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs. Het gaat daarbij om informatie, acties en spellen voor kinderen van 12 tot 16 jaar oud.

Daarnaast zijn er nog websites die helpen bij het maken van een beroepskeuze:

 • Informatie over beroepen in de watersector

Op de website van de Unie van Waterschappen staat een overzicht van opleidingen voor beroepen in de sector water.

Gastlessen

Medewerkers van het hoogheemraadschap geven ook graag gastlessen bij u op school of opleiding. Samen met u bekijken we hoe we hierin het best kunnen aansluiten bij uw lesprogramma. Wilt u meer weten, neem dan contact op via: communicatie@hhsk.nl.

Of vraag direct een gastcollege aan met het formulier. 

Excursies naar gemalen en zuiveringsinstallaties

Na een bezoek aan Gemaal Hooge Boezem weten leerlingen alles over het waterbeheer. Het gemaal is een educatief poldermuseum in Haastrecht.

Ook is het mogelijk om een rondleiding te volgen in onze gemalen en waterzuiveringsinstallaties. Meer hierover lees op de pagina Boek een rondleiding/gastles.

WOW Challenge

De WOW Challenge is een spel waarmee we jonge mensen op een eenvoudige, speelse en actieve manier willen laten nadenken over het belang van dijken, gemalen en klimaatadaptatie. Onder tijdsdruk spelen teams met én tegen elkaar in een fysiek spel, om te zorgen dat de (eigen) gemeenten en polders droog blijven. Kunnen alle leerlingen hun water op peil houden?!

Informatie en lesmateriaal op andere websites

Daarnaast geven verschillende websites meer algemene informatie en lesmaterialen voor het onderwijs. De video’s, games en lespakketten zijn een leuke inspiratie bron voor lessen en spreekbeurten over alles wat met het beheer van water te maken heeft. 

 • Overstromingen en wateroverlast
  Voor 2 en 3 HAVO/VWO is er voor aardrijkskunde nieuw lesmateriaal over overstromingen en wateroverlast aan de hand van interactieve kaarten van de Klimaatatlas.
 • Schooltv
  Op de website van Schooltv zijn filmpjes te vinden over alles wat met water te maken heeft. Over de eerste dijken van ons land bijvoorbeeld, het schoonmaken van water en energie uit water.
 • Watereducatie
  Op de website van Watereducatie vindt u veel informatie water, het onderhoud van dijken en alles wat met het beheer van water te maken heeft. Watereducatie.nl biedt ook speciale lespakketten voor het basisonderwijs.
 • Ons water
  Op de website Ons water vindt u informatie, filmpjes, proefjes en projecten over water. De website geeft ook lesmateriaal voor het gebruik in het basisonderwijs.
 • Proefjes.nl
  Proefjes.nl is een leuke website met allerlei kleine proefjes over water voor in de klas.

Stages

Ben jij op zoek naar een leuke leerzame organisatie voor een afstudeeropdracht of stage? Wij bieden mogelijkheden voor mbo’ers, hbo’ers en wo’ers in verschillende interessegebieden. Tijdens je stage of afstudeeropdracht krijg je ruimte en begeleiding voor het opdoen van kennis en ervaring. Soms zijn er mogelijkheden om na je stageperiode of afstuderen bij Schieland en de Krimpenerwaard in dienst te treden en je verder te ontwikkelen.

Traineeships

Voor net afgestudeerde studenten biedt het hoogheemraadschap ook een traineeprogramma aan. Dit doen we in samenwerking met een aantal andere waterschappen. Kijk voor meer informatie en vacatures op de website Waterschapstalent.

Onderwijs op de website van de Unie van Waterschappen

De Unie van Waterschappen geeft een algemeen overzicht van nog meer websites, lespakketten en activiteiten over water en waterbeheer.