Zuivering Kralingseveer

Hier maken wij uw vieze water weer schoon.

Wist u dat er op deze zuivering 1000 zonnepanelen liggen?

Hier maken wij uw vieze water weer schoon. Het water wat u door de wc, de gootsteen of het doucheputje spoelt, komt via het riool aan op een zuivering. Op deze locatie zuiveren we het afvalwater van een deel van de gemeenten Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Lansingerland.

Wanneer het niet regent, verwerken we op al onze zuiveringen in totaal zo’n 250 miljoen liter afvalwater. Dat is te vergelijken met 100 volle olympische zwembaden. Op een regenachtige dag kan dit aantal zelfs oplopen tot het dubbele.

Hoe zuiveren we?

Om het vieze water schoon te maken, zijn een aantal stappen nodig. Eerst halen we met een rooster het grove afval eruit. Daarna zit het afvalwater zo’n anderhalf uur in de zogenoemde voorbezinktanks. In deze tanks zinken de zware deeltjes, die een sliblaag vormen op de bodem. Het afvalwater stroomt vervolgens verder en brengen we in contact met zuurstof en miljarden bacteriën. De bacteriën en vieze deeltjes plakken als het ware aan elkaar vast. Daarom gaat als laatste stap het water door naar de laatste tank: de zogenoemde nabezinktank. Daar zakken de samengeklonterde bacteriën en viezigheid weer naar de bodem toe. Het schone water stroomt daarna de rivier in. Het slib wat overblijft op de bodem hergebruiken we. Door vergisting maken we er biogas van. Ook halen we uit het slib bruikbare grondstoffen.