Parkeergarage Kruisplein

Wist je dat op het dak van deze ondergrondse parkeergarage een waterberging zit?

Rotterdammers in het centrum houden de voeten droog dankzij de waterberging op het Kruisplein. Bij hevige regenbuien stroomt water de berging in, zodra het waterpeil in de nabijgelegen Westersingel meer dan tien centimeter stijgt.

Hiervoor kon wateroverlast in de omgeving van de Westersingel ontstaan bij hevige regenbuien. Het riool kon de hoeveelheid regenwater onder zulke weersomstandigheden niet altijd aan en kon dan overstromen. Daarom is de Westersingel ondergronds verbonden met de waterberging Kruisplein. Als het waterniveau in de Westersingel na hevige regen weer daalt, stroomt het grootste deel van het water vanzelf terug naar de singel. Het laatste deel stroomt in het riool.

Als de waterberging zich heeft gevuld en weer is leeggelopen, wordt deze schoongespoeld. Dit gebeurt met water uit de Delftsevaart. Dit water wordt aangevoerd via twee leidingen aan de noordkant van de berging. Het water en vuil stroomt naar het laagste punt aan de zuidkant en dan door naar het riool.

Bekijk beelden van de werkzaamheden op het Kruisplein uit 2013 met uitleg over de waterberging op het dak van de garage.

Screenshot video kruisplein

Om deze video te bekijken, moet je social cookies accepteren