Boek een rondleiding of gastles

Iedereen is welkom om te komen kijken wat we als waterschap doen. Dit geldt ook voor het onderwijs en andere organisaties.

U kunt een bezoek brengen aan een zuiveringsinstallatie voor afvalwater. Maar onze medewerkers kunnen ook een keer langskomen om meer te vertellen over ons werk.

Rondleidingen zuiveringsinstallaties en gemalen

Wij organiseren geregeld rondleidingen in waterzuiveringsinstallaties, gemalen en ons hoofdkantoor. U kunt ook zelf een verzoek indienen voor een rondleiding. Stuur daarvoor tenminste vier weken van tevoren een verzoek via onderstaand aanvraagformulier.

Historische rondleidingen

Alle rondleidingen worden gegeven bij bijzondere locaties. Een deel daarvan heeft ook historische waarde, zoals ons hoofdkantoor. U bent er vast al meerdere keren langsgereden, het gebouw van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard aan de Maasboulevard. Een wederopbouwpand van de gebroeders Kraaijvanger. Het kubistische blok van lichtgrijze natuursteen oogt wat gesloten, maar het interieur baadt in een zee van licht. Het gebouw bevat een prachtig glasappliqué in betonraam in het trappenhuis en een originele dijkgraafkamer die in het verleden meerdere malen is meeverhuisd. U krijgt behalve een rondleiding door het gebouw tot op het dak, uitleg over het hoogheemraadschap dat 750 jaar bestaat en een kijkje in de archieven met historische documenten en kaarten.

Gemalen in onze regio

U kunt ook terecht bij twee gemalen in onze regio:

  • Gemaal Hooge Boezem: Na een bezoek aan dit moderne en educatieve poldermuseum in Haastrecht weten leerlingen (groep 5 t/m 8) alles over het waterbeheer in het algemeen en meer specifiek in de Krimpenerwaard.
  • J.A. Beijerinckgemaal: Bij dit historische gemaal in Capelle a/d IJssel zijn enthousiaste vrijwilligers graag bereid om in een educatieve les met leerlingen aan de slag te gaan met waterbeheer.

Een rondleiding of gastles boeken


Type onderwijs*
Gewenste locatie*
Privacyverklaring*