Gemaal Johannes Veurink

Wist u dat dit gemaal vernoemd is naar Johannes Veurink? Hij was van 1985 tot 1997 dijkgraaf van het hoogheemraadschap van de Krimpenerwaard.

Wat doet dit gemaal?

Een gemaal gebruiken we om de hoogte van het water te regelen in een bepaald gebied. Dit gemaal kan met twee pompen zo’n 300.000 liter water (ongeveer 2500 badkuipen vol) per minuut naar de Hollandsche IJssel pompen. Zo houden de inwoners van Krimpen aan den IJssel tot ver voorbij Lekkerkerk droge voeten.

Waarom staat dit gemaal hier?

Sinds 2003 zorgt dit gemaal voor droge voeten in deze regio. Het gemaal werkt automatisch en begint te pompen wanneer het waterpeil te hoog wordt. Zo zorgen wij hier en in de achtergelegen polders voor droge voeten.

Het water uit de polders stroomt vanaf de plek waar u nu staat, via ondergrondse leidingen, naar een bijgebouw op de IJsseldijk. Daar komt het water in de Hollandsche IJssel terecht. Via de Hollandsche IJssel stroomt het water vervolgens naar de Noordzee.

In 1868 werd het eerste werkende stoomgemaal in de Krimpenerwaard gebouwd: gemaal Reinier Blok. Tot aan 2003 hield dat gemaal de omgeving droog. Gemaal Reinier Blok staat een paar honderd meter verderop aan de kruising Breekade – IJsseldijk. Reinier Blok was onder andere de burgemeester van Lekkerkerk. Tot voorbij Lekkerkerk zorg(d)en deze gemalen namelijk voor droge voeten.