Uw tuin voor de toekomst

Wat kunt u doen om regenwater af te voeren en bij hitte voor verkoeling te zorgen?

Uw tuin kan een rol spelen bij het afvoeren van regenwater. Bijvoorbeeld door tuintegels te vervangen door groen en/of door een regenton te plaatsen.

Tegel eruit, groen erin

Tegels in uw tuin zorgen ervoor dat het water niet kan wegzakken in de grond. Hierdoor kan het water de huizen van u en uw buren binnenstromen.

Meer groen in de tuin zorgt ook voor meer verkoeling. Tegels houden namelijk veel warmte vast. Als u graag een terras behoudt, kan de volgende vuistregel worden aanhouden: 40% steen, 60% groen. Als u toch tegels wilt gebruiken in uw tuin, dan kunt u gebruikmaken van tegels die water doorlaten. Een nadeel van deze tegels is wel dat de tuin alsnog warm wordt.

Voor het tuinpad kunt u gebruik maken van grind, schelpen of houtsnippers. Hierdoor het regenwater de grond in zakken. Daarnaast zijn ze relatief goedkoop en makkelijk in onderhoud.

Vang regenwater op met een regenton

Een regenton kan het regenwater uit uw dakgoot opvangen. Handig, want dit water kunt u later gebruiken om de tuin mee te besproeien als het weer wat droger is. Op deze manier gaat er minder water naar het riool en hoeft u minder water uit de kraan te halen.

Bij een langdurige of hevige regenbui kan de regenton helemaal vollopen. Breng daarom een overloopleiding aan. Deze leiding kun je weer op de regenpijp aansluiten of verlengen naar een stukje tuin waar het water in de bodem kan wegstromen.

Andere manieren om regenwater op te vangen zijn bijvoorbeeld een (ondergrondse) watertank, een regenwaterschutting of een waterzak in de kruipkelder.

Bewaar het regenwater

U kunt ook een plek in uw tuin te maken waar het regenwater bij een zware regenbui naar toe kan en wat langer kan blijven staan. Dat kan een vijver zijn of een verlaagd gedeelte van je tuin dat tijdens een regenbui met regenwater gevuld wordt (wadi).

De juiste beplanting

Een kale bodem in de tuin droogt sneller uit, doordat de toplaag blootstaat aan zon en wind. Een harde toplaag neemt weer minder goed water op. Planten voorkomen dit:

  • doordat er minder zonlicht direct op de bodem straalt;
  • door het water vast te houden;
  • door met hun wortels de grond los te houden.

Er zijn verschillende soorten planten voor verschillende plekken in je tuin. Denk bijvoorbeeld aan de volgende voorbeelden:

  • ijzerhard, lavendel voor in de zon;
  • sleutelbloem, herfstaster voor in de schaduw;
  • blauwe iris, zwanenbloem voor op natte plekken.

Meer tips en informatie over tuinen