Uw tuin voor de toekomst

Wat kunt u doen om regenwater af te voeren en bij hitte voor verkoeling te zorgen.

Uw tuin kan een rol spelen bij het afvoeren van regenwater. Bijvoorbeeld door tuintegels te vervangen door grind en gras. Of door een regenton te plaatsen. Dit voorkomt schade aan uw huis en zorgt ervoor dat regenwater beter wordt afgevoerd.

Tegel eruit, groen erin

Tegels in uw tuin zorgen ervoor dat het water maar blijft staan. Hierdoor komt het water zo hoog te staan dat het in de huizen van u en uw buren kan binnenstromen.

Meer groen in de tuin zorgt voor meer verkoeling. Tegels houden namelijk veel warmte vast. Als u graag een terras behoudt kun je de volgende vuistregel aanhouden: 40% steen 60% groen. Als u toch tegels wilt gebruiken in uw tuin, dan kunt u gebruikmaken van tegels die water doorlaten. Een nadeel van deze tegels is wel dat je tuin even warm wordt als een tuin met normale tegels.

Daarnaast kunt u natuurlijk gebruik maken van grind, schelpen of houtsnippers voor het pad. Deze laten het water door. Als er een heftige regenbui valt zal het water door grind, schelpen of houtsnippers in de bodem verdwijnen. Daarnaast zijn ze relatief goedkoop en makkelijk in onderhoud.

Vang regenwater op met een regenton

Een regenton kan het regenwater uit uw dakgoot opvangen. Handig, want dit water kunt u later gebruiken om de tuin mee te besproeien als het weer wat droger is. Op deze manier gaat er minder water naar het riool en hoeft u minder water uit de kraan te halen.

Bij een langdurige of hevige regenbui kan de regenton helemaal vollopen. Breng daarom een overloopleiding aan. Deze leiding kun je weer op de regenpijp aansluiten of verlengen naar een stukje tuin waar het water in de bodem kan wegstromen. 

De juiste beplanting

Een kale bodem in de tuin droogt sneller uit, doordat de toplaag blootstaat aan zon en wind. Een harde toplaag neemt weer minder goed water op. Planten voorkomen dit:

  • Doordat er minder zonlicht direct op de bodem straalt
  • Het water vasthouden
  • De bodem meer water opneemt doordat de wortels de grond loshouden

Er zijn verschillende soorten planten voor verschillende plekken in je tuin.

  • Planten in de zon: IJzerhard Lavendel
  • Planten in de schaduw: Sleutelbloem Herfstaster
  • Planten op Natte plekken: Blauwe iris Zwanenbloem

Bewaar het regenwater

Het is slim om een plek in uw tuin te maken waar het regenwater bij een zware regenbui naar toe kan en wat langer kan blijven staan. Dat kan een vijver zijn of een plek waar het extra water heen kan stromen.

Meer tips en informatie over tuinen