Gemaal Krimpenerwaard

Gemaal Krimpenerwaard vindt u aan de Lekdijk west in Bergambacht. Dit gemaal kunnen we automatisch op afstand bedienen.

Energie opwekken met water

De pompen van dit gemaal wekken energie op als water het gebied wordt ingelaten. Dit is uniek in Nederland voor een poldergemaal! Deze energie wordt voor een deel voor het gemaal gebruikt. Wat over is, wordt teruggeleverd aan de energieleverancier.

Water wegpompen naar rivier De Lek óf het gebied inlaten

Als het water in de sloten in de Krimpenerwaard te hoog staat, pompt dit gemaal het water weg naar de rivier de Lek. Als het nodig is, kan dit gemaal 400 kubieke meter water per minuut de Lek in pompen. Dat is 400.000 liter water per minuut! In periode van droogte, kunnen we ook water het gebied in laten stromen. Daarmee wekken we energie op en laten we vissen vanuit de Lek de polder in.

Vissen zwemmen heelhuids door de pomp heen

Dit gemaal kan dus zowel water wegpompen als het gebied inlaten. Dankzij visvriendelijke pompen kunnen de vissen heelhuids door de pomp. De pomp draagt bij aan droge voeten en voldoende water voor de ruim 50.000 mensen in de Krimpenerwaard.

Zoet water voor West-Nederland

In droge zomers wordt via dit gemaal zoet water ingelaten vanuit de Lek. Via de Krimpenerwaard en gemaal Verdoold komt dit zoete water terecht in de Hollandsche IJssel. Daar geeft dit water ‘tegendruk’ aan het zoute water dat tijdens droge periodes oprukt vanuit de zee. Dit zoete water wordt via de Snelle Sluis in Moordrecht ook weer ingelaten in het Schielandse gedeelte van ons gebied.