Gemaal ir. J.J. de Graeff

Wist u dat de molens in de Tweemanspolder dit gebied drooghielden tot 1952?

Wat doet dit gemaal?

Een gemaal gebruiken we om de hoogte van het water te regelen in een bepaald gebied. Dit gemaal pompt het water uit de Tweemanspolder naar de Rotte.

Het hoogteverschil van de polder en de Rotte is zo’n vijf meter. Om dit hoogteverschil te overbruggen, waren er vroeger vier molens nodig. Nu hebben de twee elektrische pompen van dit gemaal hun taak overgenomen.

Waarom staat dit gemaal hier?

Dit poldergemaal zorgt ervoor dat de Tweemanspolder met een oppervlakte van bijna vijf miljoen m2 droog blijft. Zodra het water in de Rotte is gepompt, stroomt het water naar gemaal Mr. U.G. Schilthuis. Dit gemaal staat midden op het Oostplein in het centrum van Rotterdam. Gemaal Mr. U.G. Schilthuis pompt het water naar de Nieuwe Maas. Via de Nieuwe Maas komt dit water uiteindelijk in de Noordzee.

Gemaal ir. J.J. de Graeff werkt volledig automatisch en kan op afstand worden bediend. Wanneer het nodig is, kan dit gemaal 100.000 liter water per minuut verpompen. Dat zijn meer dan 800 volle badkuipen water die dan onder u doorstromen.

Voor het punt waar water het gemaal binnenstroomt, is een krooshek geïnstalleerd. Deze houdt vuil en vooral waterplanten tegen. De automatische krooshekreiniger zorgt ervoor dat dit in de container terecht komt. Zo kunnen de pompen niet beschadigen of vastlopen.

Wist u dat

  • Tijdens de Tweede Wereldoorlog is deze polder expres onder water gezet door de Duitse bezetters. De vier molens hebben de polder in een paar weken weer drooggemaakt.
  • Dit gemaal is vernoemd naar Jan Jaap de Graeff, hij was van 1994 tot 2003 dijkgraaf van het hoogheemraadschap.