Gemaal Kralingse Plas

Wist u dat dit gemaal ook de sluis Kralingse Verlaat vult met water uit de Kralingse Plas?

Wat is een gemaal?

Een gemaal gebruiken we om de hoogte van het water te regelen in een bepaald gebied. Zo zorgen we ervoor dat in ons gebied het water nergens te hoog of te laag staat. Dit gemaal zorgt ervoor dat het water in de Kralingse Plas op de juiste hoogte blijft.

Waarom staat dit gemaal hier?

De Kralingse Plas krijgt zo’n 3,5 miljoen bezoekers per jaar en is een belangrijke plek in de stad. Daarom is het belangrijk dat er nooit teveel of te weinig water in de plas staat. Wanneer het hard of lang regent, pompt dit gemaal water uit de Kralingse Plas zodat het water niet te hoog komt te staan. Zo zorgen wij voor droge voeten in deze omgeving.

Het oude gemaal uit 1989 is in 2011 vervangen door dit gemaal. Als het nodig is, kan dit gemaal 30.000 liter water per minuut wegpompen. Dat zijn ongeveer 240 badkuipen vol met water. Het kan gebeuren dat er vissen worden meegepompt. Dit overleven ze omdat dit gemaal een visvriendelijke pomp heeft. Deze pompen zijn speciaal ontwikkeld om vissen veilig door een gemaal te laten zwemmen.

Het water wordt vanuit de Kralingse Plas naar de Rotte gepompt en stroomt via de Boezem naar gemaal Mr. U.G. Schilthuis op het Oostplein. Daar wordt het water naar de Nieuwe Maas gepompt. Het gemaal wordt ook gebruikt om de sluis Kralingse Verlaat te vullen met water vanuit de Kralingse Plas. Op deze manier komt er geen water uit de Rotte in de Kralingse Plas terecht. Dat water is namelijk van mindere kwaliteit dan het water in de Kralingse Plas.

Zo kunt u hier zorgeloos zwemmen, varen, fietsen of op een andere manier ontspannen.