Vier waterpeilen binnen één blik

Precies op deze plek zijn tegelijk vier verschillende waterpeilen te zien.

Dat is best bijzonder. Van links naar rechts zie je het peil van de Tweemanspolder, de Rotte, de (boezem) Vaart en de Klappolder.

 1. Tweemanspolder (470 hectare, tussen – 5.95 meter NAP en – 6.05 meter NAP).
  De Tweemanspolder bestaat voornamelijk uit agrarisch gebied en wordt door de A12 en de spoorlijn Den Haag – Gouda in tweeën gedeeld. Lange tijd werd de Tweemanspolder drooggemalen door vier windmolens uit circa 1722. Sinds 1953 houdt een elektrisch gemaal het water op hoogte.
 2. Rotte (lengte 22 km, tussen – 0.90 meter NAP en – 1.20 meter NAP).
  Om in de aangrenzende polders droge voeten te houden, wordt water via de Rotte afgevoerd naar de Nieuwe Maas. Binnen dit gebied ligt een deel van Zoetermeer (de wijken Rokkeveen en Oosterheem) en Rotterdam (Ommoord, Hillegersberg, Schiebroek en Centrum). In droge periodes wordt de Rotte gebruikt voor de aanvoer van zoetwater naar de polders.
 3. Boezemvaart (lengte 20 km, – 2.10 meter NAP).
  De Boezemvaart loopt van het Boterdorpse Verlaat in het zuiden, via de Strekkade in Rotterdam naar de Klapachterweg in het noorden van Bleiswijk. De Boezemvaart ontstond tussen 1772 en 1778 bij het droogmaken van de Bleiswijkse polders en zorgt voor de aanvoer van zoetwater naar het omliggende gebied.
 4. Klappolder (594 hectare, tussen – 5.70 meter NAP en – 5.80 meter NAP).
  De Klappolder wordt doorkruist door de A12 en de spoorlijn Den Haag – Gouda. Ongeveer een vijfde deel van het gebied ligt aan de andere kant van de snelweg en staat via twee grote duikers in verbinding met de rest van de polder.