Wat doe jij?

Werken aan klimaatadaptie? Wij bieden een aantrekkelijke subsidie aan.

Met de campagne 'Samen Waterproof' wil het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, onder meer met subsidies, stimuleren dat u in uw eigen omgeving kleinschalig aan klimaatadaptie (aanpassen aan klimaatverandering) gaat doen. In de wetenschap dat vele kleintjes samen weer een grote maken.

Wat willen we bereiken? In het kort: minder steen en meer groen buiten, het vertragen van de regenwaterafvoer en regenwater opvangen en gebruiken voor droge perioden. Daarmee ontlasten we het riool. Daarnaast houdt groen minder warmte vast als het heet is. Hierdoor is het aangenamer in de stad en verdampt er minder water.

Lees meer over waarom dit belangrijk is‌ (pdf, 5,0 MB)

Voor wie is de subsidieregeling?

Woont en/of werkt u in het beheersgebied van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard? En wilt u actief inspelen op de gevolgen van klimaatverandering?

Met de subsidieregeling Klimaat en Ruimte richten we ons vooral op klimaatbewuste bewoners en bedrijven.

De maatregelen die u kunt nemen

Bent u klimaatbewust en vindt u duurzaamheid belangrijk? Werkt u graag met ons mee aan het klimaatbestendig maken van onze omgeving? Dan is onze subsidieregeling Klimaat en Ruimte echt iets voor u!

Maatregelen subsidieregeling Klimaat en Ruimte.png

In straten, buurten en wijken, bij bedrijven en kantoren of op en rond scholen en zorginstellingen kunnen we met z’n allen heel veel vergroenen en vernatten. Met de subsidie van het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard kunt u meehelpen met:

1) Vergroenen: vervang tegels door groen en/of leg een sedumdak aan

Vervang tuintegels, asfalt of dakbedekking door gras, planten of een groen dak (sedumdak).

Als u bestrating vervangt door groen, kan regenwater worden opgenomen en vastgehouden door de grond. Dit helpt tegen verdroging. Groen houdt bovendien minder warmte vast dan steen. Zo houden we onze leefomgeving koeler. Groendaken houden water ook langer vast dan ‘harde’ daken.

De subsidie is gebaseerd op het aantal vierkante meters (m²) tegels, asfalt of dak dat wordt vervangen door groen of een groendak. Hierbij geldt een minimum van 15 m². Per m² ontvangt u € 10 subsidie.

2) Waterberging: het opvangen van regenwater

Vang regenwater op in een regenton, put, infiltratiekrat of ander reservoir. Regenwater is relatief schoon water en goed te gebruiken voor het besproeien van de tuin en schoonmaakwerkzaamheden buiten (denk aan ramen wassen). Door regenwater op te vangen, komt er minder school regenwater in het riool terecht en belast je het riool minder. En door het te gebruiken, bespaar je op het gebruik van leidingwater!

De subsidie is gebaseerd op de hoeveelheid m³ regenwater dat u op uw terrein wilt opvangen, bijvoorbeeld door het kopen van een regenton of infiltratiekratten. Bij de hoeveelheid m³ regenwateropslag geldt een minimum van 0,5 m³ (500 liter). Per m³ ontvang je € 300 subsidie.

3) Afkoppelen: de regenpijp van het dak laten uitkomen in de tuin (in plaats van op het riool)

Laat regenpijpen uitkomen in de tuin (en dus niet in het riool).

Zo vermindert u de druk op de riolering en levert u daarnaast een extra bijdrage aan het tegengaan van verdroging.

De subsidie is gebaseerd op het aantal m² dak dat op de regenpijpen is aangesloten. Er geldt een minimum van 10 m². Per m² ontvangt u € 20 subsidie.

Check op deze pagina hoeveel subsidie u hiervoor kunt krijgen. U kunt deze subsidie tot en met 30 juni 2024 aanvragen. Let op: er is een maximumbedrag per jaar beschikbaar. Kijk op deze pagina hoeveel subsidie er nog over is voor dit jaar.