Aanleg van groen, biodivers dak met waterberging op de Doelen voltooid

31 mei 2022
Het dak van concert- en congresgebouw de Doelen is nu bedekt met 2.581m² groen.

Dat is net zo groot als 10 tennisbanen. De waterberging op het dak heeft een capaciteit van 2.000 badkuipen (300m³). Het is de eerste keer dat een groot gemeentelijk gebouw en rijksmonument in het hart van de stad een multifunctioneel dak van deze omvang krijgt. Tijdens de Rotterdamse Dakendagen op zondag 5 juni wordt het dak officieel geopend door o.a. wethouder Vincent Karremans van de gemeente Rotterdam en hoogheemraad Cor Habben Jansen van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Groene oase in de stad

Het nieuwe dak op de Doelen wordt een belangrijke groene plek in het centrum van Rotterdam. Het dak vangt regenwater op bij hevige buien en draagt bij aan verkoeling als heet is. Het veranderende klimaat vraagt om dit soort slimme oplossingen.

Wateropvang

Onder de planten op het dak is een systeem met kratten aangebracht, waarin regenwater kan worden opgevangen. Het water wordt opgeslagen tijdens regenbuien en bij droogte gebruikt om de planten op het dak van water te voorzien. Zo is de stad beter voorbereid op het veranderende klimaat en zorgen we voor duurzaam waterbeheer. Ook de regenwaterafvoer van de Grote Zaal is aangepast, zodat ook de regen van dat dak (2.524 m2) opgevangen wordt.

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is een van de partners die het project heeft ondersteund door het leveren van kennis en een financiële bijdrage. Het waterschap ziet dit project als een belangrijke nieuwe stap in de verduurzaming van het Rotterdamse dakenlandschap.

Groen, biodiversiteit en activiteiten

Bijzonder is de grote variatie aan planten. Op het dak komen 84 soorten inheemse kruiden, bollen, siergrassen, planten en heesters. Er komen vijf insectenhotels en de begroeiing trekt bijen, vlinders en vogels aan. Het groen draagt bij aan meer biodiversiteit in de stad. Aan Schouwburgpleinzijde ligt op het dak een houten vlonder van 480 m², dat in de toekomst bestemd is voor educatieve, sociale en culturele activiteiten.

Het ontwerp voor het dak is van Kraaijvanger Architecten. Dit bureau ontwierp destijds de Doelen, maar ook het huidige hoofdkantoor van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Het beplantingsplan is gemaakt door Deltavormgroep in samenwerking met Cruydt Hoeck. Hoveniersbedrijf Van der Tol heeft het dak aangelegd.

Duurzaam dak

Het duurzame dak op de Doelen is één van de projecten van Life@Urban Roofs, onderdeel van het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie. En het dak draagt bij aan de ambities van het college op het gebied van duurzaamheid, klimaatadaptatie, het realiseren van 20 hectare extra groen en herstel van biodiversiteit in de stad.

Samenwerking

De gemeente Rotterdam is eigenaar van dit rijksmonument. De aanleg van het dak is gerealiseerd in samenwerking met concert- en congresgebouw de Doelen, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, 7 Square Endeavour, het Rotterdams WeerWoord en Rotterdam gaat voor groen.

Een groen, biodivers en waterbergend dak op de Doelen in Rotterdam
Een groen, biodivers en waterbergend dak op de Doelen in Rotterdam

Een groen, biodivers en waterbergend dak op de Doelen in Rotterdam