De tuin van Marc van der Poel

Een sedumdak op de schuur, drie infiltratiekratten onder tuin en achterpad, van het riool afgekoppelde regenpijpen, een regenton...
Regenton Marc van der Poel

Een sedumdak op de schuur, drie infiltratiekratten onder tuin en achterpad, van het riool afgekoppelde regenpijpen, een regenton – Marc van der Poel nam deze ‘groene’ maatregelen enkele jaren geleden al. Ook groef hij een vijver in zijn achtertuin en gebruikte hij er zo min mogelijke dichte bestrating.

Marc (1967) woont met zijn echtgenote in een eengezinswoning in de wijk Het Lage Land in Rotterdam-Alexanderpolder. De wijk heeft die naam ooit niet voor niets gekregen. Marc: “Wij wonen hier op het bijna laagste punt van Nederland, een gebied met een hoge grondwaterstand. Dat maakt de kans op wateroverlast nog groter. Minder steen en meer groen is daarom hard nodig. Het maakt de omgeving bovendien een stuk aangenamer. Als ik vanuit mijn werkkamer thuis op een groen schuurdak kijk, is dat leuker dan bitumen of grind. En dat vinden mijn buren ook.”

‘Ook nieuwe dakkapel krijgt sedumdak’

Marc is bouwkundige en projectleider watersystemen bij het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Hij weet dus van huis uit veel over waterproblematiek. Hij zegt: “Toch zijn de meeste maatregelen door particulieren vrij eenvoudig zelf uit te voeren. Maar eigenlijk zou er bij nieuwbouwprojecten al veel meer rekening mee moeten worden gehouden met het ‘waterproof’ maken ervan. Dat gaat nog te langzaam en is ook vaak het eerst slachtoffer van bezuinigingen op de bouwkosten.”

Groendak Marc van der Poel

Zelf is hij in de tuin wel klaar nu. Volgende klus is de vervanging van de dakkapel. “Als het zover is, krijgt die zonnepanelen en ook een groene dakbedekking. Voor het dak van het huis zelf hoopt Marc te zijner tijd een milieuvriendelijk alternatief voor zijn huidige gebakken dakpannen te vinden. “Ik denk aan groendakpannen waar plantjes op groeien. Maar dat is nog even toekomstmuziek.”

Marc van der Poel heeft in dat verband nog een goede tip: de WoonWijzerWinkel in Rotterdam-Heijplaat is een energieloket en presentatieruimte voor een breed scala aan energiezuinige en groene maatregelen die particulieren en bedrijven kunnen nemen.