Grote regenwateropslag onder voorplein Diergaarde Blijdorp

Blijdorp heeft een grote waterberging. Hierdoor wordt jaarlijks 75.000 badkuipen vol aan kraanwater bespaard!
Foto van de aanleg van het plein
Foto van de aanleg van het plein

Op het eerste oog is het niet zichtbaar, maar onder het voorplein van Blijdorp (het plein bij ‘de oude entree’) kan een grote voorraad regenwater worden opgeslagen. Onder het plein bevindt zich 490 m2 aan zogenaamde ‘bufferblocks’. Dat zijn blokken met holle ruimtes waarin regenwater kan worden opgeslagen.

Het regenwater wordt gezuiverd via biofilters. Op deze manier kan Blijdorp het water hergebruiken voor de planten en dieren. Door het opvangen van het regenwater wordt voorkomen dat het waardevolle regenwater in het riool belandt.

Besparing van 9.000 kubieke meter kraanwater per jaar

Blijdorp bespaart met het systeem jaarlijks ongeveer 9.000 kubieke meter kraanwater. Dat zijn ongeveer 75.000 badkuipen vol. Dit is ongeveer 1/3 van de jaarlijkse watervraag aan deze zijde van de dierentuin.

Oplossing voor wateroverlast

Diergaarde Blijdorp kampte voor de aanleg van het plein in 2020 met wateroverlast op het voorplein. Het voorplein was verzakt en deels geasfalteerd. Hierdoor bleven er vaak grote plassen liggen. Maar ook in tijden van droogte kon de grote watervraag van Diergaarde Blijdorp voor problemen zorgen.

Waarom dit belangrijk is

De laatste jaren regent het steeds harder en langer. Tegelijkertijd blijft het langere periodes droog. Daarom worden maatregelen om met deze extremen om te gaan steeds belangrijker. Diergaarde Blijdorp is een goed voorbeeld van een locatie die maatregelen heeft genomen door een buffer aan te leggen. Hoe meer locaties zoals deze worden aangelegd door overheden, inwoners en bedrijven, hoe beter we bestand zijn tegen de (toekomstige) weersextremen, zoals de langdurige droge periodes.

Ook u kunt iets doen!

Wilt u thuis en/of bij uw bedrijf een buffer aanleggen voor regenwater? Dan kunt u daar mogelijk subsidie voor krijgen. Check wat u kunt doen.