Het groendak van Rob Hirs

Het dak van de garage werd een fleurige minituin. En regenwater uit de dakgoten komt niet meer in het riool terecht maar rechtstreeks in de voor- en achtertuin. Rob Hirs uit Nieuwerkerk aan den IJssel koos in de herfst van 2020 al voor vergroening en het gebruik van regenwater rond zijn huis.
Rob woont met vrouw en kinderen in een twee-onder-een-kapwoning en startte met de garage. Die had oorspronkelijk een dak van bitumen en grind. Het grind haalde hij eraf.

Daarvoor in de plaats kwamen een beschermend anti-wortelfolie, een dun rooster en een laag substraat, een voedingsbodem van speciale korrels. Dat zaaide Rob in met een kruidig grasmengsel. Het resultaat: een gevarieerd garagedak, begroeid met gras, kruiden en bloemen, gezaaid of van aangewaaid zaad.
Vogels, vlinders, insecten
Rob Hirs: “Ik kon de klus, met hulp van mijn zoon, zelf doen. Het is niet moeilijk. Je moet vooraf wel zeker weten dat het dak het gewicht kan dragen. Wij genieten van het groene dak, maar onze buren ook. Een aantal heeft zich laten inspireren en wil nu ook een groendak of sedumdak.

Je ziet dat er vogels, vlinders en insecten op afkomen, zo help je de natuur. Het groen neemt bovendien water op en vermindert zo de druk op het riool.”
Rob zorgde er verder voor dat regenwater vanuit de dakgoten rechtstreeks zijn voor- en achtertuin wordt ingeleid. Hij koppelde de regenpijpen van de afvoer naar het riool af en verlengde ze met een bochtstuk richting tuin.
Werkzaam als vergunningverlener bij het hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard liggen waterbeheer en natuur hem na aan het hart. Rob Hirs heeft de maatregelen vorig jaar geheel op eigen kosten uitgevoerd.