Waterberging: het opvangen van regenwater

Vang regenwater op in een regenton, put, infiltratiekrat of ander reservoir.

Subsidie voor het opvangen van regenwater

Regenwater is relatief schoon water en goed te gebruiken voor het besproeien van de tuin en schoonmaakwerkzaamheden buiten (denk aan ramen wassen). Door regenwater op te vangen, komt er minder schoon regenwater in het riool terecht en belast je het riool minder. En door het te gebruiken, bespaar je op het gebruik van leidingwater!

De subsidie is gebaseerd op de hoeveelheid m³ regenwater dat u op uw terrein wilt opvangen, bijvoorbeeld door het kopen van een regenton of infiltratiekratten. Bij de hoeveelheid m³ regenwateropslag geldt een minimum van 0,5 m³ (500 liter). Per m³ ontvang je € 300 subsidie.

Een groen dak telt niet mee als waterberging.

Neemt u meerdere maatregelen? Dan moet u bij een van deze maatregelen aan de minimumeis voldoen. Bekijk het rekenvoorbeeld‌ om een voorbeeld van gecombineerde maatregelen te zien.

Voorbeelden van het opvangen van regenwater

Eva Bes van Stadskwekerij de Kas

Heeft u bijvoorbeeld een grote tuin of ruimte op uw bedrijfsterrein voor een waterreservoir? De dames van Stadskwekerij de Kas namen een groot reservoir (watervat) in gebruik. Daarin vangen ze regenwater op dat ze gebruiken om planten te besproeien.

Lees meer over Stadskwekerij de Kas

Regenton Marc van der Poel

Een vaker voorkomende maatregel om water op te vangen is de regenton. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Neemt u dit als enige maatregel? Dan moet u minimaal 500 liter opvangen om subsidie te kunnen ontvangen.

Combineert u deze maatregel met een andere maatregel waarbij u aan het minimum voldoet? Dan kunt u ook voor minder dan 500 liter waterberging subsidie ontvangen.

Lees het verhaal van Marc van der Poel